İçeriğe geç

Bims üreticileri: Tekelleşme ve fiyat artışı sektörü bitirebilir

Bims (briket) üreticileri tekelleşmeden şikayetçi. Bims Üreticileri Kooperatifi Başkanı Baver Gökçe, dört fabrikanın kapandığını, diğerlerinin de küçülmeye gittiğini söyledi.

Sinan Aygül

BİTLİS – Ekonomik krizin etkisi giderek artarken kur ve enflasyon gibi temel etkenlerin yanı sıra tekelleşme de bazı sektörlerde üretimi durma noktasına getirdi. İnşaat sektörünün en önemli ayağı olan bims (briket) üreticileri de yaşananlar karşısında tepkili.

Türkiye’deki rezervinin yüzde 50’si Bitlis’te bulunan pomza hammaddesi kullanılarak üretilen ve inşaat sektörünün en önemli yapı elemanlarında olan bims (briket) üretimi, çimentodaki fahiş fiyat artışı ve tekelleşme yüzünden tehlikede.

‘FABRİKALAR KAPANIRSA İŞSİZLİK ARTAR’

Bitlis’te bulunan ve 81 ilin yanı sıra birçok ülkeye de ihracat yapan 28 adet bims fabrikasından dördü kapandı, geri kalanlar ise kapanmamak için küçülmeye gitmek zorunda kaldı. Bims üretim sektörünün esas darbeyi Bitlis bölgesine çimento satan bayilerin tekelleşmesinin vurduğunu söyleyen Bims Üreticileri Kooperatifi Başkanı Baver Gökçe, acilen kartelleşmeye varan duruma müdahale edilmesini istedi.

Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde yer alan 28 fabrikada 300’ün üzerinde çalışan bulunduğunu ve yıllık cirolarının 700 milyon lira civarında olduğunu belirten Gökçe, fabrikaların kapanması durumunda işsizlik ve ekonomik zararın ortaya çıkacağına, inşaat sektörünün de ciddi bir darbe alacağına dikkat çekti.

‘‘MÜDAHALE EDİLMEZSE BİMS ÜRETİM DEVRİ KAPANACAK’’

Gökçe, “Bims üretim sektörü Bitlis’in en önemli ticari ve sanayi faaliyetlerinden biri. Aynı zamanda nakliye başta olmak üzere birçok yan sektörü de ilgilendiriyor. Pomza rezervlerinin yarısını barındırıyor Bitlis, haliyle bu yapı elemanı için ülkenin en önemli üretim alanındaki fabrikalarız aynı zamanda. Şimdiye kadar dört fabrikamız kapandı. Küçülmeye gitmek zorunda kalan fabrikalarımız var. En önemli sorunumuz ise pomzadan sonraki en önemli tüketim maddemiz olan çimentoyu uygun koşullarda tedarik edemiyor olmamız. İlimize dökme çimento tedarik eden üç bayi var. Üç bayinin kendi arasında anlaşıp fiyat belirlemesi, keyfi ve fahiş zam yapmaları ve fabrikaların bize mal vermemesi gibi sorunlar var. Komşu illerde böyle bir sorun yok. Birkaç kilometre ötedeki Van, Muş, Batman, Erciş, Elazığ gibi yerlerde çimento ton başına 300 lira kadar ucuz. Yeni gelecek zamlarla bu makas daha da açılacak. Yıllık tüketimimiz yaklaşık 250 bin ton ve ton başına 300-500 liralık bir fazlalık bizi kesinlikle rekabet edemez hale getiriyor. Buna müdahale edilmezse Bitlis’te, pomzanın anavatanında, bims üretim devri kapanacak” dedi.

Gökçe, sorunun çözümü için ilgili bütün resmi kurumlardan ve sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini söyledi.

Kategori:GENELGÜNCEL HABERLER

Bu yazı yorumlara kapalı.